Rozoberali otázky výskumu regionálnych dejín

25.09.2003 Celý región

Teoretickým a metodologickým otázkam výskumu regionálnych dejín sa 17. septembra venovali účastníci vedeckej konferencie v Prešove. Odzneli na nej príspevky ...
Teoretickým a metodologickým otázkam výskumu regionálnych dejín sa 17. septembra venovali účastníci vedeckej konferencie v Prešove. Odzneli na nej príspevky historikov z hostiteľskej Prešovskej univerzity (PU), z vysokých škôl v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, pracovísk štátnych archívov v Prešove a v Košiciach a ústavov Slovenskej akadémie vied v Bratislave a v Košiciach.

Martin Pekár z organizátorskej katedry dejín Fakulty humanitných a prírodných vied PU zdôraznil, že ide o významnú tému aj pre súčasnú slovenskú spoločnosť. Zvýrazňuje sa v nej význam regiónov a prebiehajúcej reformy verejnej správy. Oba aspekty sa nezaobídu bez poznania historických súvislostí, preto pripravili konferenciu na danú tému.
Spomínaná konferencia bola výstupom v rámci riešenia grantového projektu VEGA č. 1/9214/02 pod názvom Výskum regionálnych dejín východného Slovenská, špecifiká jeho etnického, konfesionálneho a hospodárskeho vývoja v 19. a 20 storočí. Na konferencii odznelo bezmála 20 prednášok. Týkali sa napr. súčasného stavu slovenskej regionálnej historiografie, možností využitia archívnych fondov, či dobovej tlače pri spracovaní regionálnych dejín. Odzneli tiež príspevky na špecifické témy, ako je história bankovníctva v Prešove 1918 - 1952, regionálne dejiny v diele Júliusa Bottu, presídlenie obyvateľov východného Slovenska do bývalého ZSSR na jar roku 1947, či súčasný stav historického výskumu života Rómov v Košiciach a okolí.
Z konferencie vydajú v roku 2004 zborník ako ďalšie pokračovanie už tradičnej ročenky usporiadateľskej katedry.

(jj)
 

Vyberte región